Egyre több gyereknek van okosórája vagy okostelefonja, és úgy tűnik, a szülők kifejezetten pártolják azt, hogy ezekkel táborozzanak a gyerekek.

 

A Yettel és az Explora közös, reprezentatív kutatásában (2022. május) 5 és 11 év közötti gyerekek szüleit kérdezték arról, mit csinálnak a gyerekek a nyári szünetben. Kiderült, hogy a vakáció 11 hetéből hatban vannak szervezett programok, ezek közé tartozik a családi nyaralás, a nagyszülők bevonása és a táborozás is. Öt hetet azonban otthon töltenek a gyerekek – a kérdés, hogy mit csinálnak közben, engedik-e nekik a szüleik azt, hogy egyedül maradjanak vagy kísérő nélkül elmenjenek valahova.

Inkább társaságban, mint egyedül

A felmérés alapján minél idősebb egy gyermek, annál valószínűbb, hogy olykor-olykor elmehet egyedül rövid időre: az 5–7 éves gyerekek közül csak minden nyolcadiknak, míg a 10–11 évesek háromnegyedének engedik meg a szülei, hogy elmenjen egyedül biciklizni vagy a barátaival találkozni. Hasonló a helyzet az otthoni egyedülléttel: az 5–7 évesek közül csak minden nyolcadik tartózkodhat egyedül a lakásban, a 8–9 évesek esetén tízből négy, valamint minden harmadik 10–11 éves.

A budapesti szülők kevésbé engedékenyek

Vidéken az 5–11 éves korosztály fele élvez szabadságot abban a kérdésben, hogy egyedül elmehet valahová, a fővárosiaknál azonban csak minden harmadik gyerek. Az említett korosztály tagjai körében egyértelműen a napközis táborokat preferálják az ottalvósokkal szemben: a gyerekek 48%-a megy idén nyáron hazajárós táborba, bentlakásos típust csupán a megkérdezett szülők 15%-a enged. Érdekes módon ugyanezek a szülők régen nagyobb szabadságot kaptak, mint amekkorát a saját gyerekeiknek engednek (a kutatás szerint annak idején csak a 15%-uk nem mehetett sehova egyedül), viszont határozottan foglalkoztatja őket egy okoseszköz beszerzése a gyermekük számára – már amennyiben ez nem történt meg eddig. Akár egy okosórával is tudhatnák, merre jár a gyermekük, ez pedig nyugalommal tölti el a megkérdezetteket.

Régen más volt a helyzet

Megkértünk egy budapesti édesanyát, hogy kommentálja a felmérés eredményét. Ági véleménye egyezik a kutatásban részt vevők többségével: van egy nyolcéves kislánya, aki nem maradhat egyedül otthon, mindenhová kísérővel megy, a családi nyaraláson kívül a nagymama segítségére támaszkodnak a nyári zárás ideje alatt, és napközis táborba megy idén is. Habár Ági már az általános iskola második osztályától táborozott, és visszaemlékszik arra, hogy egy-egy turnus alatt mindössze egy levelet küldött édesanyjának, ennyi volt közöttük a kommunikáció, elképzelhetetlennek tartja, hogy a kislánya is ugyanilyen körülmények között nyaraljon – vagy hogy ottalvós táborba menjen. „Mi mások voltunk. Ha azt mondták, üljünk le a sarokba, megtettük. Attól is tiszta ideg voltam, hogy több osztállyal együtt elmentek az állatkertbe – voltak vagy százan; most képzeld el, hogy néhányan bújócskáznak, leszakadnak a többiektől, és mindenféle videókat mutogatnak egymásnak. Igen, az iskolánkban a nyolcévesek többségének van már okostelefonja, tablete, okosórája. Az én lányomnak egyik sincs, de erősen gondolkodom egy okosóra beszerzésén, egy olyanon, amivel felhívhatom, láthatom, hol jár, és belehallgathatok abba, hogy kivel mit beszél. Ez nem túlféltés, egyszerűen az a helyzet, hogy össze sem hasonlítható az a rengeteg inger, a kérés és kontroll nélkül mindenhonnan ömlő netes tartalom azzal, ami a 80-as, 90-es években volt.”

Mit gondol egy táboroztató?

Egy táborszervezőt is megkérdeztünk arról, hogy a budapesti székhelyű alapítványuk Kecskeméten megvalósuló táboraiban mit tapasztalt. „A PEOPLE TEAM-be ottalvós és napközis formában is lehet jelentkezni a 7–17 éves gyerekeknek, de vannak olyan témák, amelyeket inkább 10 éves kortól vagy afölött ajánlunk – ilyenek a digitális tudással foglalkozó táboraink, a programozótábor, a gamertábor és a dróntábor, illetve a pénzügyi és a színházi szekciónk. Mivel a választható témáink jó része a technológia vívmányaihoz kapcsolódik (a filmestáborban youtuberkedhetnek, a 3D konstruktőrök táborában pedig megtanulnak 3D nyomtatót kezelni), ráadásul a PT csapata hisz a tettek és a gondolatok szabadságában, butaság lenne megtiltani az okostelefonok használatát. Természetesen a szülők is felhívhatják a gyermekeiket, erre általában egy megbeszélt idősávot ajánlunk, hogy a srácok ne zökkenjenek ki a programokból. Ha a gyerekeknek nincs telefonja, én és rajtam keresztül ők is elérhetők, szóval nem szigeteljük el a résztvevőket a külvilágtól. Úgy vettük észre, hogy a szabadság ellenére nem viszik túlzásba a kütyük használatát, pedig megéltünk már néhány turnust – 32 éve táboroztat a PT, és idén fogadjuk a 25 000. táborozónkat. Ez idő alatt persze történt változás, a meghirdetett témáink is folyamatosan alakulnak, igazodnak a fiatalokat foglalkoztató kérdésekhez. A szülők részéről talán több e-mailt és telefont kapunk, mint évekkel ezelőtt, hiszen a telefon ma már mindenki számára elérhető. Különösen a kisebb gyerekek szülei aggódnak, ami érthető, hiszen mindenki félti a gyermekét akkor, amikor először alszik máshol, ráadásul hosszabb időre (egy turnus nálunk egy hét, de vannak olyan diákok, akik annyira jól érzik magukat, hogy két vagy három turnusra is maradnak). Azok a szülők viszont, akik maguk is sokat táboroztak, például PT-sek voltak, gond nélkül elengedik a gyerekeiket, tudják ugyanis, hogy jó helyen vannak. Mi mindent megteszünk azért, hogy a táborlakóink nyarát felejthetetlenné tegyük, nyugtatjuk is a szülőket, ha szükségét érzik, de mindenkinek az a legjobb, ha nem paráznak rá, mert azt a gyerekek is megérzik” – mondta el Palotás Attila, a PEOPLE TEAM nyári táborainak a fő szervezője.