A szülők könnyebben elengedik táborozni a gyermekeiket, ha rendelkeznek okoseszközzel.

 

Mit tehet meg ma egy alsó tagozatos iskolás vagy egy nagycsoportos óvodás? Hova mehet kísérő nélkül, illetve egyedül tartózkodhat-e a lakásban? A Yettel és az Explora közös, reprezentatív kutatásában (2022. május) 5 és 11 év közötti gyerekek szüleitől érdeklődték meg, mit csinálnak a gyermekeik a nyári szünetben. Mivel a vakáció 11 hetének majdnem a fele szervezett programok nélkül zajlik, különösen érdekes kérdés, mit csinálnak a magyar gyerekek otthon több mint egy hónapon át.

Minél idősebb egy gyerek, annál önállóbb lehet

A kutatásból kiderült, hogy nagyon nem mindegy, hogy 5 vagy 11 éves gyermek kapcsán teszik fel ugyanazokat a kérdéseket: míg az 5–7 éves gyerekek közül csak minden nyolcadiknak, addig a 10–11 évesek háromnegyedének engedik meg a szülei, hogy elmenjenek egyedül például biciklizni vagy a barátaikhoz. Az 5–7 évesek közül szintén csak minden nyolcadik tartózkodhat egyedül a lakásban, a 8–9 évesek esetén tízből négy és minden harmadik 10–11 éves teheti meg ugyanezt.

Táborozás: jó, ha van okosóra vagy -telefon

Habár a szervezett programok közé tartozik, a táborozás is önállóságot igényel, hiszen a gyermek új arcok közé – és meglehet, hogy új városba – kerül. A megkérdezett szülők 48%-a íratja napközis táborba gyermekét, hogy az az estét már otthon töltse. Mindössze az 5–11 évesek szüleinek a 15%-a engedi el gyermekét ottalvós, tehát bentlakásos nyári táborba. A szülőket nyugalommal tölti el annak a gondolata, hogy egy okosóra beszerzésével nyomon követhetnék, merre jár a gyermekük, és akár beszélgetni is tudnának: minél idősebb a gyerek, annál valószínűbb, hogy már rendelkezik például egy karon viselhető, SIM-kártyás okoseszközzel, a 7–8 évesek szülei közül pedig tízből négy tervez okosóra-vásárlást. Habár úgy tűnik, hogy a digitális fejlődés a mindennapjaink részévé vált, a táborokat tekintve mégsem ez a téma a nyerő: a válaszok alapján a legnépszerűbbek a sport- és edzőtáborok (a válaszadók gyermekeinek a 37%-a vesz részt ilyen tematikájú táborban), a kaland- és élménytáborok (29%), illetve az alkotó, kreatív tematikájú táborok (24%). A digitális tudáshoz, tanuláshoz kapcsolódó táborok egyelőre kevésbé népszerűek itthon (7%), de már közkedveltebbnek számítanak a hagyományőrző táboroknál (5%).

Ahol az új technológiák a legfelkapottabbak

A PEOPLE TEAM kecskeméti nyári táborai közül pont a leginnovatívabbak a legkeresettebbek: a gamertáborba és a dróntáborba rekordgyorsasággal beteltek a helyek, sőt már ottalvósként sem lehet jelentkezni egyik szekcióba sem. Mivel az 1991 óta táboroztató alapítvány folyamatosan változtat a kínálatán, idén egy újdonsággal is jelentkeznek, ez pedig a 3D konstruktőrök tábora. De a gyerekek megtanulhatnak weblapot készíteni, programozni, főzni vagy filmet forgatni is. A PT új generációs táborainak többségébe 7 és 17 év közötti gyerekeket várnak, akik gyakorlatközpontú foglalkozások során ismerik meg közelebbről az általuk választott témát. A táborszervezők hisznek a gondolat és a cselekvés szabadságában (természetesen amíg az nem okoz másnak rosszat), így a telefonozást is megengedik. Tisztában vannak vele, hogy a szülőknek is jólesik a napi legalább egy bejelentkezés, és a gyerekek is szívesen dicsekszenek el azzal, hogy hol vannak és mit csinálnak – ezeket a pillanatokat egyébként a szervezők is szívesen megörökítik, erről tanúskodik a PT honlapján fellelhető rengeteg fotó és videó, amelyek azt bizonyítják, hogy a gyerekek egyszerre tudnak hasznos ismereteket elsajátítani és felszabadultan szórakozni a nyári táborban.