Te elengeded az általános iskolás gyermekedet egyedül a boltba vagy egy ottalvós táborba?

2022

 

Érdekes felmérést készített a Yettel és az Explora 2022 májusában. A reprezentatív kutatásban 5 és 11 év közötti gyermekeket nevelő szülőket kérdeztek arról, hogyan töltik a gyerekek az idei vakációt, otthon maradhatnak-e egyedül, vagy elmehetnek-e kísérő nélkül például a barátaikhoz, illetve hogyan viszonyulnak a többnapos táborokhoz.

Ezt csinálják a magyar gyerekek a nyáron

A felmérés válaszai alapján a 11 hetes vakációból hatot töltenek szervezett programokkal, míg a szünidő közel felét otthon töltik. Az 5–11 éves gyerekek 77%-a részt vesz családi nyaraláson, 58%-a a nagyszülőkkel is eltölt legalább néhány napot, 48% pedig napközis táborba is elmegy. Az ottalvós táborokra mindössze a megkérdezettek 15%-a bólintott rá.

Otthon maradhat-e egyedül egy alsó tagozatos?

A kutatásban arra is kitértek, hogy a vakáció közel másfél hónapjára otthon maradó gyerekek vajon lehetnek-e egyedül, beleértve a lakás kísérő nélküli elhagyását is. Nem meglepő az az eredmény, miszerint minél idősebb egy gyermek, annál valószínűbb, hogy néha elmehet egyedül rövid időre, például iskolába, biciklizni, edzésre vagy a barátaival találkozni: míg az 5–7 éves gyerekek közül csak minden nyolcadiknak engedik meg ezt a szülei, addig a 8–9 évesek felének és a 10–11 évesek háromnegyedének. Vidéken sokkal engedékenyebbek a szülők: ott az 5–11 éves korosztály fele élvez ebben szabadságot, míg a budapestiek közül mindössze minden harmadik. A felmérés szerint az 5–7 évesek közül csak minden nyolcadik gyerek lehet egyedül a lakásban, míg a 8–9 évesek esetén tízből négy, a 10–11 évesek köréből pedig minden harmadik.

Régen minden jobb volt?

A szülők válaszából az is kiderült, hogy ők gyerekként nagyobb szabadságot kaptak – mindössze kb. 15%-uk nem mehetett sehova egyedül. Az eredmény alapján akit régen elengedtek a szülei, az a gyermekével kapcsolatban is engedékenyebb e téren, míg akiket szigorúbban fogtak, azoknak általában a gyerekei sem mehetnek sehova kíséret nélkül. A mai szülők 78%-át nyugalommal tölti el annak a gondolata, hogy valamilyen eszközön elérhető a gyermekük, ezért a megkérdezettek negyede tervezi, hogy beszerez egy karon viselhető, SIM-kártyás okoseszközt a közeljövőben. A 7–8 éves gyerekek szülei közül tízből négy tervezi okosóra vásárlását: ennek a segítségével láthatnák, hogy merre jár a gyermek, és egyik fél sem izgulna annyira, ha ezáltal bármikor el tudnák érni egymást.

Tábor és okoseszköz-használat

A mai szülők táborozásakor még nem voltak okoseszközök, de a kutatás eredményei alapján ezek mostanra már az elengedés fontos kellékének tűnnek. Megkérdeztünk egy táboroztatót, hogy náluk hogyan tolerálják például a mobiltelefonok használatát. A PEOPLE TEAM kecskeméti táborába 7–17 éves gyerekeket várnak, a meghirdetett tematikák többsége elérhető napközis és ottalvós formában is (e sorok írásakor már csak hazajárósként lehet jelentkezni, mivel a bentlakásos opciójuk rekordgyorsasággal betelt). Palotás Attila táborszervező szavai szerint: „Nálunk a szabadság fontos szempont, ezért nem tiltjuk az okoseszközök használatát sem, sőt a meghirdetett témák egy része a legmodernebb technológiákon alapul. Az egyik legnépszerűbb szekciónk a gamertábor, de jöhetnek hozzánk programozást tanulni, 3D nyomtatóval modellezni, youtuberkedni, fotózni, illetve drónt építeni. A gyerekek használhatják a telefonjukat, de nem viszik túlzásba, mert annyi program van délutánonként is, hogy sokszor megfeledkeznek róla. Megörökíthetik az élményeiket, de nem egy kütyün keresztül nézik a világot – ha kipróbálnának minden programot, még kattintgatni sem lenne idejük. Szoktuk javasolni, hogy a megbeszélt időpontban hívják fel a szüleiket, és mondják el, hogyan érzik magukat, miket csináltak aznap, ez a szülőket is megnyugtatja.