Minden gyerek más és más. Amíg az egyik imád egész nap sportolni, a másik a háta közepére sem kívánja a testnevelésórákon kívüli mozgást. Néhány gyerek szeret napestig egyfajta tevékenységgel foglalkozni, míg más gyerekeket az köt le, ha minél több dologban kipróbálhatják magukat. Eszerint válasszuk meg a nyári tábor típusát is.

 

Néha csak a csoda segít

Egy többgyermekes család esetében néha valóban csodaszámba megy, ha sikerül mindenkinek megfelelő időpontot találni. 5–6 fős kis közösség életét megszervezni év közben sem egyszerű feladat: különórák, céges összejövetelek időpontját kell egyeztetni úgy, hogy a család minden tagja időben eljusson mindenhova és a közös programok se maradjanak el. Legtöbbször a családi nyaralás időpontja születik meg először, és ehhez igazodik a többi program. A nyári táborok dátumait a legtöbb szervezet már tavasszal közzéteszi. Az információk birtokában könnyebben fixálható a nyaralás a nagymamánál, vagy az, hogy mikor tudnak akár a szülők is kettesben elutazni.

Napközis vagy ottalvós?

Ez függ a gyerekek életkorától, de attól is, mennyire önállóak. Néhány szülő sokszor túlgondoskodó, ezért a gyereknek nehezen megy az elszakadás Sok tábor kínál csak napközbeni foglalkozást. A nap végén innen mindenki hazamegy, és családi körben várja a következő tábori napot. Van olyan hétéves, aki simán táborozik akár két hetet a szülei nélkül, de van olyan kamasz is, akit két nap után már gyötör a honvágy. A szülőnek először azt kell felmérnie, hogy a gyermeke képes-e nélküle tölteni néhány napot és éjszakát. Ha igen, akkor bátran szemezgethet az ottalvós táborok között.  De vigyázzunk, mert a felnőttek sem egyszerűek: előfordul, hogy a táborozás azért sikerül rosszul, mert anyuka vagy apuka nem tud meglenni a csemetéje nélkül. Beszélgessünk erről sokat, és közösen döntsük el, melyik megoldás a legjobb mindenkinek. A bejárós táboroknál fontos, hogy ne kelljen naponta sokat utazni. Ottalvós táboroknál legyünk fokozatosak, ne akarjuk a gyereket első alkalommal több hétre „leadni”.

Mi legyen a tábor témája?

Ha a gyerekeknek valóban érdekes elfoglaltságot kínálunk, észre sem veszik, hogy közben tanulnak is. Például egy fotóstáborban a jövő fotóművészei nemcsak kattintgatnak, hanem megtanulnak hagyományos technikával is fotót előhívni. A PEOPLE TEAM táboraiban a legkülönbözőbb igényű gyerekek is megtalálják a számukra legmegfelelőbb programot. Azoknak, akik szívesen építenek, rendszereket alkotnak, alkatrészeket bütykölnek a robotikatábor a megoldás. Azoknak, akik szeretnek szerepelni, a színház- és tánctábor a tökéletes választás. Az örökmozgók imádják a sporttáborokat, ahol turnusonként 5–8 sportágba is belekóstolhatnak. Persze nem csak ezzel telik a nap, a délután és az este: minden tábor kínál játékokat, vetélkedőket. Jó részükről akár videó is elérhető. Tájékozódjunk ezekről a tábor honlapjáról!

Sátor vagy hotel?

Nagyon nem mindegy, milyen az elhelyezés egy táborban. Sátor vagy kollégium? Emeletes ágy vagy heverő? Kell-e vinni ágyneműt vagy hálózsákot? Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekre választ kell kapni még a táborozás előtt. Az sem mindegy, hogyan lehet eljutni a táborba: indítanak-e különbuszt, vagy mindenkinek magának kell megoldania az utazást?

A tesó jön?

Egyedül elindulni az ismeretlenbe még egy felnőttől is nagy bátorságra vall. Ha nem sikerül egy osztálytársat, barátot vagy testvért sem beszervezni, akkor se hátráljunk meg. Ha lelkes, és nem zárkózik el, biztassuk a gyereket, hogy próbálja meg egyedül is. Biztos, hogy sikerül új barátokra és ismerősökre szert tennie. Egy igazán profi táborban az első perctől kezdve keresnek hasonló korú és érdeklődésű társakat az egyedül érkező gyerekeknek. Egy közös fagyizás vagy focimeccs, és pillanatok alatt életre szóló barátságok köttetnek.

Ismerkedjünk!

Ha beütjük a keresőbe a „tábor” szót, több ezer találatot kapunk. Nézzünk utána alaposan, kik szervezik a tábort. Hány éves múltra tekint vissza a szerveződárda? Jelen vannak-e a közösségi médiában? Érdemes olvasgatni az előző évek táborozóinak hozzászólásait, kommentjeit. A kommunikáció és a személyes kapcsolat megteremti a bizalmat a táboroztatók és a gyerekek között, és a szülők is tudják, hova engedik el csemetéjüket.