Nagyon fontos, hogy gyermekünknek olyan programokat biztosítsunk, amelyeken szívesen vesz részt, miközben testileg-lelkileg is fejlődik. Érvényes ez arra az esetre is, ha nyári tábort keresünk. Szülőként általában tisztában vagyunk vele, milyen érdeklődésű a kisfiunk vagy kislányunk. Előfordulhat azonban, hogy az utóbbi időben olyan témák is izgatták a fantáziáját, amelyekről sejtelmünk sincs. Mindenképpen beszéljünk vele a választás előtt arról, hogy milyen jellegű táborban érezné legjobban magát. Sokat szeretne mozogni vagy inkább alkotna? A meglévő ismereteit bővítené vagy inkább kipróbálna valami teljesen újat? Ha úgy látjuk, hogy bizonytalan, segítsünk neki néhány tábortípus felsorolásával.

2022

 

Drónok és sportok

A PEOPLE TEAM Kecskeméten megrendezett táboraiba jelentkezéskor meg kell jelölnünk egy témát, amellyel a leendő táborozó szívesen tölti a délelőttöket. 2022-ben 17 különböző szekció közül választhatunk. A szülők jó része az angol nyelvet vagy a számítástechnikát tartja a leghasznosabbnak. Ha viszont gyermekünk ezt nem szeretné, ne erőltessük – ez az ő nyaralása. Mi sem szeretnénk, ha vakációzás közben mások mondanák meg, milyen programon vegyünk részt. Számtalan egyéb kurzus szerepel a kínálatban: többek között drónépítés, filmezés, sportolás, képzőművészet vagy tánc.

Bentlakásos vagy napközis tábor?

Ottalvós táborba már hét-nyolc éves gyerekeket is fogadnak. A szülőktől való távollétet, az idegen környezetet nem minden kisgyerek viseli könnyen. Nekik adott esetben érdemes egy bejárós tábort választani. Az otthoni környezettől való elszakadás fontos mérföldkő minden gyerek életében. Csak akkor vágjunk bele, ha úgy érezzük, hogy valóban készen áll rá. Az ottalvós táborok előnye, hogy a gyerekeknek sokkal több idejük van az ismerkedésre – életre szóló barátságok szövődhetnek. Már elérhetőek olyan táborok, amelyeket ottalvós és bejárós formában is igénybe lehet venni. A legkülönlegesebbek nagy előnye, hogy nem csak munkaidőben, hanem már reggel 7-től este 10-ig biztosítanak programokat és felügyeletet.

Régi barátok vagy újak?

A nyári táborok tökéletesek új kapcsolatok kialakítására, a szociális készségek fejlesztésére. Lehetséges azonban, hogy gyermekünknek sokkal fontosabb, hogy biztos pontként mellette legyenek a régi, megbízható barátai. Érdemes a többi szülővel is beszélgetni, ám ebben az esetben is elsősorban a gyerek véleményét kérjük ki!

Mekkora legyen a bőrönd?

Elsősorban akkora, hogy a gyerek maga is elbírja! A táborozók nem csak egy tanteremben fognak üldögélni. Rengeteg kaland várja őket. A strandoláshoz ne felejtsük el a fürdőruhát, a papucsot és a külön törölközőt. Leégés ellen érdemes bepakolni könnyű vászonsapkát és napkrémet. A sportoláshoz rakjunk a bőröndbe edzőcipőt, melegítőt és zoknikat. A hűvösebb időről se feledkezzünk meg: egy-két pulcsi, esőkabát, hosszú ujjú póló mindenképpen kerüljön a csomagba.

Mennyi zsebpénzt adjunk?

Ez minden szülő dilemmája, mennyi pénzre van szükség táborozáskor. A zsebpénz mennyisége függ a táborozó életkorától. A kicsiknek kevesebb is elegendő. Velük beszélgessünk sokat arról, hogy a kapott pénz mire elég. Praktikus, ha a táborvezetőkkel meg tudunk beszélni egy napi költéslimitet. Érdeklődjünk a táborszervezőknél, hogy mi az pontosan, amit a tábordíj fedez. A belépők általában benne vannak az árban, ám a mozizás már nem feltétlenül. A bentlakásos táborok teljes ellátást kínálnak, de szinte mindenütt van büfé, ahol a gyerekek kiegészíthetik az étkezéseket.

Örökre szóló élmények

Egy nyári tábor nem csak a jelenben kikapcsolódás: az ott szerzett élmények örökre a gyerekekkel maradnak. A tapasztalatok a közösségi létről és a csapatmunkáról kihatnak a táborlakók egész jövőjére. A megismert és kipróbált témák befolyásolhatják a pályaválasztást, a barátságok pedig felnőttkorra sem szakadnak meg.