Amikor eljön az idő, és a gyereked először utazik ottalvós táborba, az mindkettőtök számára igazi mérföldkő. Érdemes időben felkészülni erre a vitathatatlanul meghatározó élményre. Vannak édesanyák, akik katasztrófának élik meg, ha a csemetéjük akár egy napra is elmegy otthonról. Ez a hozzáállás sok gyerek életét megkeseríti. A szülőknek meg kell tanulniuk „elengedni” a gyerekeket. Meg kell érteniük, hogy a kicsik nem csak az ő szárnyaik alatt lehetnek biztonságban.

 

Készüljetek!

Fontos, hogy gyermekünk felkészülten vágjon neki a tábornak, főleg, ha ez lesz az első alkalom. A tábor előtt beszéljétek át, mit szeretne csinálni a szünidőben, milyen igényei vannak. Ma már rengeteg tematikus tábor közül választhattok. Csekkoljátok a tábor honlapját, vegyétek fel a kapcsolatot a táborszervezőkkel. A közösségi oldalakon kövessétek a hozzászólásokat. Érdemes körülnézni az ismeretségi körben, hátha sikerül beszervezni egy társat. Nézegessetek fotókat és videókat a programokról. Olvassatok utána, hogy mit kínál a tábor: milyen élményekre, kalandokra számíthattok.

Csomagoljatok együtt!

Lényeges, hogy csemeténk tudja, milyen eszközök, személyes tárgyak állnak majd rendelkezésére a táborban. Vegyétek együtt számba a holmikat, majd végül közösen pakoljátok be a táskát, bőröndöt. Legyen minden napra elég fehérnemű, póló. Hidegebb időre is készüljetek. Itt sem szabad túlzásba esni: kánikulában nem kell egy hétre 6 pulcsi. Viszont ne felejtsük otthon a kedvenc kispárnát vagy plüssállatot. Érdemes minden ruhát, cipőt, pipereholmit monogrammal ellátni, hogy a tábor végeztével csak azt hozza haza, ami a sajátja, ne pedig a szobatársa fogkeféjét, úszósapkáját, cipőjét vagy kapucnis pulcsiját.

Hidd el, biztonságban lesz!

Nem csak a gyerekeknek kell felkészülni a nyaralásra. A szülőknek sem árt megfogadni néhány dolgot. Bizony sok gyerek nyaralását a szülők rontják el. Ne zaklassuk a gyereket kétóránként telefonhívásokkal. A Balaton-parton sütkérezve vagy lángost majszolva mi sem szeretnénk, ha valaki folyton azzal piszkálna bennünket, hogy vettünk-e tiszta zoknit, vagy hogy megettük-e a zöldséget. Beszéljünk meg egy időpontot – naponta, vagy minden másnap –, amikor telefonálunk. A beszélgetés során hagyjuk, hogy a gyerek elmesélje az élményeit. Ha két perc után belesírunk a telefonba, akkor garantáltan oda a jókedv. A táborvezetőket sem kell naponta hívni, hogy éppen hol jár a csemete. Higgyük el, ha bármi baj van, mi leszünk az elsők, akiket értesítenek. Az meg végképp a legrosszabb megoldás, ha kocsiba ülünk és elrohanunk a érte, mert elesett focizás közben.

A gyerekek is izgulnak

Egy új környezet sok kissrác számára stresszfaktor. Ilyenkor előjönnek a félelmek, a honvágy, a szülők hiánya. A tábor előtt beszélgess el a gyermekeddel, hogy részletes és biztonságos képe legyen arról, hogyan tud majd kapcsolatba lépni veled, amikor külön lesztek. Biztosítsd arról, hogy a táborvezetőkben megbízhat. Nekik elmondhatja, ha valakivel vagy valamivel problémája adódik. Építsd ki a gyerekben a bizalmat a tanárok és a táborszervezők iránt, hiszen a táborozás alatt ők lesznek a táborozók pótszülei. Fontos, hogy a gyerek megfogadja a táboroztatók utasításait, és főleg vigyázzon saját magára.

Zokni, póló, fogszabályzó: fogyóeszköz

Egy tábor az aktív pihenésről szól. Nem kellenek a legjobb ruhák, nincs szükség több százezer forintos mobilra vagy más drága kütyüre. A lényeg a kényelem, az értékes szórakozás és a kortársakkal együtt begyűjtött élmények. A kopottabb, de komfortos cipő, a viharvert esőkabát vagy a cseppet sem új, de kedvenc hátitáska is tökéletes lesz. A tábor alatt óhatatlanul elveszik valami: nincs meg egy fél pár zokni, hiányzik a mobil töltője, vagy menthetetlenül elpiszkolódik egy nadrág. Ne csináljunk belőle ügyet, mert ezzel utólag is megkeseríthetjük a táborozás emlékét. A lényeg, hogy a gyerek jól érezze magát. Minden más mellékes. Egy fergeteges vakáció után az élmények és a kikapcsolódás is éreztetni fogja a hatását a hétköznapokban.

Nem kell a fasírt!

Sok édesanya azt gondolja, hogy a főztje nélkül a csemetéje éhen hal. Egy bentlakásos táborban alap a teljes ellátás. A különböző ételallergiákat is figyelembe veszik. A legprofibb táborok korlátlan zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is lehetőséget adnak. Ne érkezzünk a táborba egy heti hideg élelemmel. A házi fasírt meg az almás lepény garantáltan nem fog elfogyni. Ha elfoglaltuk a szállást, búcsúzzunk el. Hagyjuk, hogy a gyerek maga fedezze fel a helyet és ismerkedjen a többi táborozóval.