Sajnos Magyarországon még mindig elég kevesen beszélnek nyelveket. A legjobb, ha gyermekünket már egészen kicsi korában elkezdjük megismertetni az angol nyelvvel. Nem kell komoly nyelvtanulásra gondolni, de egyszerű utasításokat vagy dalokat mi is megtaníthatunk neki.

2022

 

Versek, mondókák, énekek

Már a legtöbb óvodában elérhetők az angol nyelvű csoportok, ahol felkészült pedagógusok tanítják a kicsiket egyszerű versekre és mondókákra. Mi is gyakorolhatjuk az óvodában tanultakat: nézhetünk együtt meséket például a YouTube-on, ám számos, kifejezetten a kicsik nyelvtudását fejlesztő tematikus weboldal is létezik.

Sorozatok, mesefilmek

Kössük össze a kellemeset a hasznossal: hadd nézzen gyermekünk a korának megfelelő tartalmat a televízióban, de angolul! Ha a gyereknek nincs kedve koncentrálni az angol nyelven elhangzó mesére vagy dalra, szóljon az a háttérben. Így észrevétlenül is ráragad egy-egy szó, kifejezés, és a nyelv dallama, hangsúlyozása is megmarad a fejében. Az interneten is rengeteg angol nyelvű képességfejlesztő gyakorlat érhető el, játékosabb és komolyabb formában egyaránt.

Applikációk

A Duolingót és társait gyermekek is használhatják. Ezek a programok azért is praktikusak, mert itt az alapoktól lehet elkezdeni a nyelvtanulást. Érdemes együtt bújni a leckéket, így tudunk segíteni a gyermeknek, ha valamit nem ért. Állítsuk az általa használt telefont, számítógépet vagy játékkonzolt angol nyelvre – hamar megtanulja a legfontosabb szavakat, kifejezéseket, és utána már ugyanúgy használja a készüléket, mint az anyanyelvén.

Esti mese

Az alvás előtti mesélés önmagában is nagyon kellemes és hasznos: bensőséges közös program, amely erősíti a szülő és a gyermek kapcsolatát, kialakít a gyermekkel egy rítust, segíti az elalvását, javítja a szókincsét és fejleszti a képzelőerejét. Ha mindezt angol nyelven tesszük, akkor még többet tanul. Mindig az életkorának megfelelő történetet válasszunk, és ha megtehetjük, hadd döntse el ő, aznap melyik mesét szeretné hallani. Sokkal jobban oda fog figyelni, ha ő választhat. Még egy praktikus tanács: főleg kezdetben érdemes olyan mesét olvasni neki angol nyelven, aminek a történetét magyarul már jól ismeri.

Angoltáborok

Tanuljon a gyermekünk angolul úgy, hogy élvezze is! Ha az iskolai nyelvórákon vagy egyéb módon már megismerkedett az angol nyelv alapjaival, írassuk be egy nyelvi táborba! Az angoltáborokba már 7-8 éves gyermekek is jelentkezhetnek. Itt a kommunikáció, a beszédkészség fejlesztése áll a középpontban, de a vakációnak megfelelően, szórakoztató formában. A résztvevők nem magyar anyanyelvű tanárokkal, kis csoportokban fejleszthetik a nyelvtudásukat. Az első napon szintfelmérőt ír mindenki, ez alapján vele hasonló korú és tudású gyerekekkel kerül egy tanulócsoportba. A nyelvtani táblázatokat elfelejthetjük, a PT-ben ugyanis minden arról szól, hogy a gyerekek merjenek szabadon és bátran megszólalni angolul.