Az idegen nyelvi, a sport- és a kézművestáborokon túl is vannak táborok. De még milyenek! Mutatunk 3 különlegeset.

2022

 

Te hogyan készülsz a gyermeked nyári szünetére? Tudod már, hol és mivel tölti a következő heteket? Bizonyára akkor is megfordult a fejedben a táborozás gondolata, ha azok közé a szerencsések közé tartozol, akiknél a nagyszülők, esetleg a barátok társaságában tud hosszabb időt tölteni a gyerkőc, vagy pedig te és/vagy a párod szabadságon lehet a következő két és fél hónapban. A nyári táborok ugyanis olyan élményt nyújtanak, amilyenre mi, szülők nem vagyunk képesek – hiszen szocializálódni új emberek körében, más-más szabályokhoz alkalmazkodva lehet a legjobban. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy nyári táborban annyi dolgot tanulhat egy diák, mint az iskolapadban ülve egy év alatt, de a felvételire, esetleg a felnőtt életre is felkészülhet általa, illetve a pályaválasztásban is segítheti. Azt mindenki tudja, hogy léteznek sporttáborok, angoltáborok és kézművestáborok, de mi van ezeken túl? Mutatunk három hasznos nyári tábort iskolásoknak.

Főzőtábor

A főzőtáborok nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy egyszerűnek tűnnek, mégis olyan tudást adnak át a gyerekeknek, amivel boldogulhatnak a mindennapjaik során. Lehet, hogy rosszul vagy a gondolatától, hogy beengedd gyermekedet a konyhába, hogy egyedül főzzön, esetleg félsz attól, hogy megvágja magát – a kuktatábornak köszönhetően azonban nem csupán megóvod magadat a szívbajtól, de a tábor után azt fogod tapasztalni, hogy a fiad vagy a lányod egyedül elkészíti a reggelijét, sőt időnként vacsorát is fog főzni a családra, mármint ha engeded (engedd!). Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy közben te pihenhetsz, vagy intézheted a dolgaidat, és ha bebizonyosodik, hogy a gyermeked a te felügyeleted nélkül is magabiztosan mozog a konyhában, akkor elhiheted, hogy egy másik városba vagy albérletbe kerülve sem fog éhezni, hiszen a begyakorlott tudást senki sem veheti el tőle. Erre a szintre pedig akkor is eljut majd, ha most még nem ismeri sem a lábasokat, sem a fűszereket. Innen szép nyerni – de sikerülni fog, csak bízd a profi táboroztatókra.

Pénzügyi tábor

Egy gyermek felnevelése a becslések szerint kb. 20 millió forintba kerül, és ebben nincs benne az, hogy mindent megveszel neki, amit kiejtett a száján. Ha nem számszerűsítetted a kiadásaidat, bizonyára nyomasztott eddig, hogy nem tudsz neki mindent megadni, legyen az játék vagy a legújabb iPhone. A jó hír, hogy nem is kell, és ezt akár ő maga is tudatosíthatja magában: a brókerek és tőzsdecápák táborát pont ezért szervezik. Ha szeretnéd, hogy gyermeked tisztába kerüljön azzal, hogyan oszthatja be a zsebpénzét, mire való a családi kassza, milyen hitelek és megtakarítási formák léteznek, vagy hogyan kezdhetne bele egy saját vállalkozásba, akkor sokat nyerhettek a pénzügyi táborral, ahová főleg középiskolásokat várnak.

3D-s tábor

Minden, ami 3D – nagyjából így lehetne összefoglalni a 3D modellezéssel foglalkozó táborokat, amelyek persze nemcsak abból állnak, hogy a gyerekek egymást szemlélik testközelből, hanem megtanulják kezelni a 3D nyomtatót, és maguk is alkothatnak kisebb-nagyobb tárgyakat. Nem elterjedt tábori téma – hiszen az sem régen történt, hogy 3D nyomtatóval elkészült az első lakóház –, ezért kevés helyen elérhető. Ilyen azonban a PEOPLE TEAM kecskeméti nyári tábora is, amely ottalvósan és bejárósként is igénybe vehető. Az 1991 óta táboroztató alapítvány 2022-es újdonsága a 3D konstruktőrök tábora. A 7 és 17 év közötti résztvevők a száraz elmélet helyett a gyakorlatot sajátítják el, és olyan világszínvonalú technológiai tudással gazdagodhatnak, amely jelenleg az egyik legkeresettebb kompetencia a földtekén.

Válaszd bármelyik tábort, jó, ha tudod: talán még sosem voltak olyan népszerűek a nyári táborok, mint idén (köszönhetően a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos enyhítéseknek és a családi adó-visszatérítésnek), ezért egyre fogy a szabad helyek száma. Dönts gyorsan – és okosan!