A természettudományok sajnos egyre inkább háttérbe szorulnak az iskolai oktatásban. A fizika, a biológia és a kémia heti egy-két alkalmat kap az órarendben. Ennek a trendnek köszönhetően egyre kevesebben jelentkeznek természettudományra specializálódott középiskolákba, egyetemekre. Projektalapú oktatással sokkal több gyereknek lehetne felkelteni az érdeklődését. Az alsó tagozatosoknál még több a természetközeli megoldás, később azonban a természettudományok oktatása képletek és definíciók magolásává válik.

 

Kicsit másként

Az alternatív képzést nyújtó iskolákban már alapvető követelmény a természetközeliség, a kísérletezés, a tudományterületeken átnyúló projektmunka. Az élményalapú oktatás során a gyerekek észre sem veszik, hogy megtanulták a tananyagot. És ami lényeges: az újonnan szerzett ismereteket nem felejtik el, hanem alkalmazni is tudják később. Sok szülő keres megoldásokat arra, hogy a természetre kíváncsi gyermekének több lehetőséget nyújtson a kibontakozásra. Az állatkertek és ökofarmok a tavaszi és az őszi szünetben is kínálnak napközis élményheteket. Osztálykirándulásokon és családi túrák alkalmával bejárhatók a természetvédelmi területek tanösvényei.

Nincs iskola

A nyári táborokat szervező piaci szereplők is felismerték, hogy igény van a környezet és a világ játékos megismerésére. A bentlakásos táborok legnépszerűbb témája még mindig az idegen nyelv, a számítástechnika és a sport, de egyre nagyobb számban találhatunk, természettudományos és környezetvédő tematikájú táborokat is.

Kecskeméten

A PEOPLE TEAM Alapítvány kecskeméti zöld táborába már hétéves kortól várják a gyerekeket. A táborozók maguk állítják össze a turnus programját, meghatározzák, milyen projekten fognak dolgozni. A tanteremben csak akkor tartózkodnak, ha valamilyen kísérletet végeznek, vulkánkitörést modelleznek vagy éppen disznószívet boncolnak. Az idő legnagyobb részét a táboron kívül töltik: rovarokat gyűjtenek, növényeket osztályoznak, és felfedezik Kecskemét környékének szikes élőhelyeit. Ellátogatnak a kecskeméti egyetem botanikus kertjébe és a planetáriumba is. A vadasparkban eltöltött nap elmaradhatatlan része a programnak. Esténként profi csillagász segítségével figyelhetik a bolygókat. Meghívott vendégekből sincs hiány: sasok és kígyók érkeznek, egy etológus és kutyáinak segítségével testközelből tanulmányozhatják négylábú barátaink viselkedését. A turnus végén a zöld táborosok is bemutatják egész hetes munkájuk eredményét az egész tábornak és a szüleiknek is.