Amikor kitör a szünidő, minden gyerek csak arra gondol, hogy végre itt a szabadság. Lehet délig aludni, éjszakába nyúlóan számítógépezni, és csak élvezni a semmittevést. Aztán eltelik egy-két hét, és beüt az unalom. Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy mi legyen a gyerekkel a nyári szünidő hosszú hetei alatt. Ilyenkor felmerül a gondolat, hogy jó lenne egy tábor, ahol a gyerekek tartalmasan tölthetnek el egy vagy két hetet.

 

Feltöltődés energiával és tudással

A mai gyerekek nem elégszenek meg azzal, ha egy táborban naponta mehetnek strandra. Minden tábor valamilyen speciális programot kínál. Így van ez a PEOPLE TEAM-nél is, ahol 2022-ben már 17 téma közül lehet választani. Ha a gyerekek olyan dologgal foglalkozhatnak, amely érdekli őket, észre sem veszik, hogy közben tanulnak is. A tábori élet során olyan érdekes programokban lesz részük, amelyekre ugyan rengeteg energiát áldoznak, ám fel is töltődnek általuk.

A gyerekekről szól

A délelőtti órák nem csak a tananyagról szólnak. Számonkérés, házi feladat végképp nincs. A táborozók kérdeznek és kérnek. A szervezők lehetőség szerint bármit megvalósítanak. Holdutazást nem ígérnek, de távcsöves megfigyelést igen. Nem garantálják, hogy minden tudóspalánta aranykincset talál, de egy igazi ásatásra elviszik őket.

A legnépszerűbb téma

Legtöbben az angolt választják. Naponta 2×60 és 1×90 percben tanulják a gyerekek a nyelvet, nem magyar anyanyelvű tanárok segítségével. A csoportok szintfelmérés után alakulnak ki. Tudjuk, hogy minden szülő legszívesebben az angoltábort választaná, de nyár van, bízzuk a döntést a gyerekekre!

Művészlelkeknek

Ha egy gyerek festeni vágyna, vagy a világot jelentő deszkákat célozná meg, esetleg fényképeken szeretné megörökíteni a világot, dokumentálná élete minden egyes percét, vámpírregényt írna, vagy ha cirkuszi akrobata vagy szalontáncos szeretne lenni, akkor sem szabad lebeszélni arról, hogy megvalósítsa vágyait. A fotóstáborban például a jövő fotóművészei nemcsak kattintgatnak, hanem megtanulnak hagyományos technikával is fotót előhívni. Néhány kattintással minden művészeti ághoz találhatunk megfelelő tábort.

Techguruknak

A gyerekek általában, de különösen a kamaszok, nehezen szakadnak el a számítógéptől és az egyéb kütyüktől. Egy drón- vagy robotépítő tábor hallatán azonban bármelyik nagyfiú ̸ nagylány szívesen kimozdul otthonról. Egy kis programozásra, 3D grafikára pedig azonnal kapható mindegyikük. Az informatikatáborban megépíthetik virtuálisan a világ legmagasabb épületét, vagy látványt tervezhetnek egy sci-fihez.

Középpontban a Föld

A természetet VR-szemüvegen át is lehet szemlélni, csak nem érdemes. A tudóstábor résztvevői mindössze addig tartózkodnak a tanteremben, amíg elvégeznek valamilyen kísérletet, vulkánkitörést modelleznek, esetleg disznószívet boncolnak. Az idő legnagyobb részét a táboron kívül töltik: rovarokat gyűjtenek, növényeket osztályoznak. A vadasparkban eltöltött nap elmaradhatatlan része a programnak. Meghívott vendégekből sincs hiány: sasok és kígyók érkeznek. Egy etológus és a kutyáinak segítségével testközelből tanulmányozhatják négylábú barátaink viselkedését.

Mozogni vágyóknak

A sporttáborok 30-40 gyerek részvételével indulnak. Minden adott a sokszínűséghez: műfüves focipálya, strandröplabdapálya, kosárlabdapálya és teniszpálya is van. Ezenkívül minden táborba érkeznek meghívott vendégek, akik ritkábban űzött sportágakat mutatnak be, mint pl. rögbi, floorball, aikidó, capoeira. A táncos lábú táborozók többféle modern és klasszikus táncot kipróbálhatnak. A turnusok végén pedig jön a bemutató, amelyen minden táborozó részt vesz.

Szuper társaság

Az ország egész területéről és külföldről is érkeznek táborozók és tanárok. A táborlakók egy közösséget alkotnak, senki sem vonja ki magát a társaságból. Az egyedül érkező gyerekeknek az első perctől kezdve keresnek hasonló korú és érdeklődési körű társakat. Egy közös jégkrémezés vagy játék, és pillanatok alatt életre szóló barátságok szövődnek. Ezért aztán rendszerint fájdalmas a búcsú, de a frissen kialakult kötődések év közben is megmaradnak, és a legjobb barátok szinte azonnal elkezdik szervezni a következő PT-nyarat.

Nem csak a Sziget a fesztivál

Délután és este változatos és mozgalmas programok várják a gyerekeket: trambulinok, akadálypálya, tábori olimpia, lovagi torna, bemutatók, meghívott művészek és előadók. A tábor egyik fő közösségi élménye a tábortánc, amelyet mindennap együtt eltáncolnak legalább egyszer. A telefonok és a tabletek általában a szekrényben lapulnak, csak esténként kerülnek elő, a napi élménybeszámolók idejére. Nagyon kevés olyan szülő van, aki ne töltött volna fergeteges napokat nyaranta táborokban. Ne felejtsük el, hogy mennyire jó volt a baráti társaság, az élmények. A mai gyerekek is át szeretnék élni ugyanezt, támogassuk őket ebben! Táborozásra fel!