Ma már akár a kisiskolásoknak is lehetnek „pénzügyei”, hiszen sok családban már a legkisebbek is zsebpénzt kapnak. A költőpénz felelős beosztása különösen fontos a nyári táborokban.

 

Gyerekek a fogyasztói társadalomban

A legkisebbeknél is fontos a pénzügyi tudatosságra nevelés. Érdemes bevásárláskor példákkal szemléltetni, hogy egy összegért mennyit lehet vásárolni élelmiszerekből, mennyi ruha, játék vagy mozijegy jön ki belőle. Sokan gyűjtenek meghatározott célokra, de a nagyobbak már az iskolai menza vagy az osztálykirándulás befizetését is önállóan intézik. 14 éves kortól a legtöbb bankban bankszámlát is lehet nyitni, és jár hozzá a bankkártya is.

Pénzügyi ismeretek

A PEOPLE TEAM nagy hangsúlyt fektet a gazdasági tudatosságra: a középiskolás korosztály számára pénzügyi tábort indítanak. A szekció főbb témái: gazdasági és matematikai alapismeretek, értékpapír-kereskedés, világválságok, startupok, vállalkozások és tőzsde. A táboroztatók célja, hogy a tizenévesek megismerkedjenek a gazdaságtan alapjaival, a vállalkozások működésével és a saját szerepükkel – akár az állam költségvetéstételei között mazsolázva. A résztvevők a turnus végére tehát pontosan tudni fogják, mire költenek, amikor szeptemberben megveszik a sulibüfében azt a doboz üdítőt, aminek a kiválasztása akkor már nagyon is egy tudatos döntés lesz.

Tábor és zsebpénz

A szülőknek mindig fogós kérdés, hogy a nyári táborokba mennyi zsebpénzzel engedjék el a csemetéjüket, és főleg, hogy hogyan fogják ezt az összeget kezelni. A legtöbb táborozás díjában benne van a programok költsége is, de a fagyizás vagy a csúszdázás a strandon nincsen. Sok tábor nem fordít különösebb figyelmet arra, hogyan kezelik a gyerekek a zsebpénzüket, hol tartják, mire költik, és ha a pénz elveszik vagy idő előtt elfogy, a táborszervezők nem vállalják a felelősséget.

Saját számla

A PEOPLE TEAM kecskeméti táboraiban rendkívül hatékony rendszert fejlesztettek ki arra, hogy a gyerekek tudatosan kezeljék a pénzüket. A tábori büfében minden gyereknek számlája van, amelyre érdemes elhelyezni az összes zsebpénzt. A gyerekek vonalkódos, fényképes, személyre szóló kártyát kapnak, amely segítségével azonosítják őket a büfében. Nem fordulhat elő az, hogy valaki idegen kártyával vásárol. Természetesen nem kötelező a teljes összeget elkölteni: ami a turnus végén marad, azt a gyerekek visszakapják.

Napi limit

A nagyobbak már önállóan tudják kezelni a számlájukat, de a kisebbeknél azért előfordul, hogy nem ismerik a pénz értékét. Sok esetben már két nap alatt elfogy az egész hétre szánt zsebpénz. Ennek elkerülése érdekében a rendszer alkalmas arra is, hogy napi limitet állítson be, így a gyerekek biztosan nem lépik túl a lehetőségeiket. A táborozók vásárlás után blokkot kapnak, amelyen nemcsak a vásárolt tételek szerepelnek, hanem az is, mennyi pénz maradt a számlán. Ha a szülők kérik, e-mailben – akár napi rendszerességgel – tájékozódhatnak a táborozó költéseiről. Nem csupán a tábori büfében lehet a feltöltött zsebpénzzel gazdálkodni. A számláról bármikor felvehető készpénz is, ha a tábor helyszínén kívül szeretnének a gyerekek vásárolni.

Játék a pénzzel

A táborban is fontos szerepet játszik a pénz. Csakhogy itt nem forintról, dollárról vagy euróról van szól, hanem takáról, amely a PEOPLE TEAM-táborok saját játékpénze. A „Koboldok városa” játék egy hatalmas kaszinó, ebben minden gyerek kap egy kezdőtőkét, amelyet megforgathat. Befektetheti, de el is játszhatja. A Koboldok városában tőzsde is működik, amelyben a taka árfolyama folyamatosan változik. Egy-egy csapat akár meg is duplázhatja a vagyonát egy este alatt. Az alkalmi brókerek és tőzsdecápák minden csapatból árgus szemekkel figyelik a játék alakulását és ezzel együtt az árfolyam változását is.