Tavaly nyáron a biztonsági előírások betartása mellett május végén ötszáz főig engedélyezték a nyári gyermek- és ifjúsági táborok megrendezését. Idén még nem lehet tudni, hogyan alakul a szektor sorsa. Egyelőre nem döntöttek a szabályozásról.

​​

 

 

A bizonytalanság ellenére a legtöbb táborszervező meghirdette a turnusaik időpontjait és programját. A tavalyi tapasztalatok alapján a táborokat rengetegen keresik. Nem is csoda: a karantén alatt sok szülőnek már tavaly elfogyott a szabadsága, és gondot jelenthet a csemeték elhelyezése egész nyáron. A gyerekek is türelmetlenül vágynak már az élményekre: a bezártság, az egyhangúság, a barátok hiánya rajta hagyja a nyomát a hangulatukon.

A tematikus nyári táborok a legnépszerűbbek. Idegen nyelveket, sportokat és művészeteket választanak a legtöbben. A XXI. század fiatalságának igényeire reflektálva megjelentek a programozó-, vlogger-, youtuber-, robotika- és dróntáborok is. A kisebbek a napközis táborokat kedvelik, a bentlakásos formát 8 éves kortól ajánlják.

Jó hír, hogy a Pfizer vakcináját – amely már jelenleg is adható 16 éves kortól – a 12 év felettiek körében sikeresen tesztelték a napokban. Az engedélyeztetésre Európában ugyan még várni kell, ám így idővel számíthatunk arra, hogy bizonyosan elérhető lesz az átoltottság ebben a korosztályban is.

Addig is a táborszervezők mindent elkövetnek a biztonságos táborozásért. Az animátorok és tanárok nyárig megszerezhetik a védettséget. Továbbá nem ördögtől való döntés, ha a korábban sikeresen alkalmazott higiéniai óvintézkedéseket továbbra is követik a táborlakók. A gyerekközösségek – a pandémiától függetlenül is – olyan lehetőségeket hordoznak a könnyebb megbetegedések (tüsszögés, gyomorrontás, enyhébb fertőzések stb.) számára, amelyek odafigyeléssel igenis kiküszöbölhetők. Ez jól bebizonyosodott az előző nyáron: tizedükre estek vissza az említett esetek, és ennek csupán a rendszeresebb kézmosás, a fertőtlenítés és a valamennyivel több odafigyelés volt az ára.

Akkor meg miért ne?