Az UNESCO jóvoltából április 15-én ünnepeljük a művészet világnapját, amelynek célja, hogy segítse a művészet fejlődését, terjesztését és élvezetét. De mi is az a művészet?

 

Arisztotelész szerint nem a tárgyak külsejének, hanem belső jelentésüknek az ábrázolása. Mérő László matematikus-pszichológus úgy gondolja, hogy a művészet a különlegességről szól, és a szépség ennek következménye, nem pedig célja: „Ha sikerül megragadóan ábrázolni az egyediben az általánosat, azt hajlamosak vagyunk akkor is szépnek érzékelni, ha amúgy távolról sem szép maga a dolog, amit ábrázol. Van olyan művészinek tűnő alkotás is, ahol érezhető, hogy a szépség önmagában cél, és nem csak a különösség következménye – nos, az ilyet szokás giccsnek nevezni.”

„Giccses a gombolyagot gurító kismacskám?”

Ha feltetted magadban ezt a kérdést, jó úton jársz, hiszen a legnagyobb alkotók és gondolkodók gyakran kételkednek magukban. A 7–17 évesek nyári fesztiválja, a PEOPLE TEAM kecskeméti táborsorozata idén is gondol a művészpalántákra. No, nem csak a rajzművészekre: a KREATÍVOK + MŰVÉSZEK témacsomagban ezúttal is található fotós-, képzőművészeti, élőirodalom- és kreatívírás-tábor. A FILM + MÉDIA filmtáborában rendezhetsz, a SZÍNHÁZ + SZÍNÉSZET pedig a tavalyihoz hasonlóan kéthetes turnussal várja a nyári szünetet élményekkel megtölteni kívánó fiúkat és lányokat. A MOZGÁS + RITMUS szekcióban a sport- mellett tánctábor is található, míg a CIRKUSZ + AKROBATIKA újdonságot kínál a látványos mozdulatok szerelmesei számára; legyenek akár kezdők vagy haladók, ha már be tudják kötni a cipőfűzőjüket, garantáltan sikerélményük lesz.

Alkoss kedvedre!

Az sem gond, ha szereted a cuki cicákat vagy kutyákat – főleg, hogy a PT táborában akár találkozhatsz is velük. Ha megragad egy kép vagy egy mozdulat, profi eszközöket – legyen az fényképezőgép, festék, toll és papír, illetve videókamera – kapsz a kezedbe, hogy megragadhasd a pillanatot. A mindössze néhány évvel idősebb tanárok vezetésével azt is megtudhatod, hogyan öntsd megfelelő formába a benned duzzadó tehetséget.

PEOPLE TEAM, a táborok tábora

Vésd bele a naptáradba az alábbi dátumokat (akár több turnusra is jöhetsz): július 25–31., augusztus 1–7., augusztus 8–14. Meglátod, a tábor végére sokkal magabiztosabb leszel, alkotásodat pedig egy kiállítás vagy előadás keretén belül a többi táborlakó is látni – és szeretni – fogja. Kattints ide a jelentkezési lapért, és teljesedj ki a PT-vel!