A digitális oktatásnak is megvannak az előnyei és a hátrányai. A tapasztalatok szerint azonban nem pótolhatja az iskolát, az élménypedagógiai módszerek alkalmazására pedig végképp alkalmatlan. A gyerekek igénylik azokat a tanórákat, amelyeken kézzelfogható közelségbe kerülhetnek a tudományok, és a megszerzett tudást a gyakorlatban is alkalmazhatják. Főleg, ha ennek eredménye is van. Legyen az biológia, idegen nyelv vagy akár irodalom, minden területet lehet úgy tanítani, hogy a nebulók is élvezettel vessék bele magukat a munkába.

 

Témák és táborok

Ha az iskola nem is mindig, a nyári tanulós táborok igyekeznek ezt az igényt kielégíteni. A gyerekek eleve olyan témát választanak, amelyet az iskolában is szeretnek. A legprofibb táborok egy turnuson belül többféle kurzust kínálnak. A szakfoglalkozásokon kívül különböző korú és sokféle érdeklődési körű gyerek tölti együtt a szabadidőt. Így alkalmuk adódik arra, hogy kicseréljék tapasztalataikat, és bárki kedvet kaphat olyan tudományágakhoz is, amelyek addig kívül maradtak a látókörén. A bentlakásos táborok másik nagy előnye, hogy délután és este nyári gyerekfesztivállá változnak.

Nyelvek és gyerekek

A szülők még mindig az idegen nyelveket, ezen belül is az angolt preferálják. Érthető is, hiszen megannyi helyen már nem magyar anyanyelvű tanároktól tanulhatnak a táborozók. A legfőbb hangsúlyt mindig a beszédkészség elsajátítása és a kommunikáció kapja.

Számítógépek és objektívek

A modern technikával kapcsolatos táborok is egyre népszerűbbek. A programozási ismeretek ma már szinte elengedhetetlenek. Ha ennek eredménye egy 3D grafika, egy saját kezűleg összerakott drón, egy irányítható robot vagy egy kortársakból verbuválódott stábbal leforgatott film, akkor mindenképpen megéri az ilyen jellegű turnusokat választani.

Piktorok és maszkok

A művészetek kedvelői sem maradnak választék nélkül. Rajz- és színházkurzusokon, fotós és irodalmi képzéseken, valamint cirkusztáborban és táncművészeti foglalkozásokon bontakoztathatják ki tehetségüket a fiatal alkotók.

Állatok és növények

A harmadik nagy csoport a természettudományok köre. Egyre több táborszervező ismeri fel, hogy bár ezeknek a tárgyaknak az iskolai oktatásban elég mostoha szerep jut, a gyerekeket igenis érdekli a környezetük, a természetvédelem és a számok világa is.

Távok és srácok

És végül, ám nem utolsósorban ott a sport, a maga végtelen lehetőségeivel. A legextrémebb sportágakban kínálnak nyaralási lehetőséget az iskolás korosztálynak. A klasszikus foci és kosárlabda mellett már a vitorlázás, a rögbi vagy akár a fallabda is elérhető. Az általános tantervű sporttáborok fő célja viszont a minél többféle sportág bemutatása és megszerettetése.

Buli és fesztivál

A tematikus táborok esetében tanulás után a játéké és a szórakozásé a főszerep. A vetélkedők és a csapatversenyek során szükség van a gyerekek kreativitására és lelkesedésére. Az elengedhetetlen zenés-táncos estéken pedig örökre szóló barátságok szövődnek.