Meg lehet tanulni egy hét alatt magyarul?

Sok olyan gyermek él hazánkban, aki vagy külföldön született, vagy nem magyarul kommunikál a szüleivel. Egy országokon átívelő költözés a kicsik számára is megterhelő: be kell illeszkedniük egy teljesen más kultúrájú közösségbe, amelyben számukra érthetetlen módon beszélnek. Pláne, ha a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelvéről van szó: a magyart a Foreign Service Insitute nevű szervezet a második legnehezebb kategóriába sorolta a finnel, az észttel, a grúzzal, a mongollal, és a vietnamival egyetemben, gyakorlatilag csak az arab, a kantoni, a mandarin, a japán és a koreai előzi meg, amelyek elsajátítása akár két évet is igénybe vehet.


Egyszerre differenciál és összehoz

Vannak, akik a nulláról indulnak, mások szerencsésebbnek tekinthetők, mert mondjuk régebb óta itt élnek, esetleg valamelyik családtagjuktól hallottak több-kevesebb magyar kifejezést. De olyan is előfordul, hogy valaki csak tökéletesíteni szeretné a kiejtését. Őket mind szeretettel várja a PEOPLE TEAM nyári tábora, ahol a mintegy 30 téma között magyarul tanítanak 7–17 év közötti külföldi fiatalokat, mégpedig a NYELVEK + ORSZÁGOK szekció részeként. A világ minden pontjáról érkező diákok itt egész nap anyanyelvi környezetben lehetnek. A többi foglalkozáshoz hasonlóan a magyartáborban is élményközpontú az oktatás: filmekből, online kvízekből, játékokból, dalokból tanulják meg nyelvünk és kultúránk szépségeit, valamint a Cifrapalotába is ellátogatnak.

Mit ad a PT?

Az érdeklődők július második felétől augusztus első hetéig bezárólag három egyhetes turnusban csatlakozhatnak a kecskeméti táborhoz; egyénileg is megoldhatják az ide utazást, vagy igénybe vehetik a Budapestről induló PT-s buszjáratot. Az első napon a magyartanulást választók (az angolosokhoz hasonlóan) szintfelmérőt írnak, eredményük alapján pedig csoportokba osztják őket. A foglalkozások beszédcentrikusak, a résztvevők testre szabott könyvből okulhatnak magyar nemzetiségű, kedves oktatók segítségével. Az angoltáborhoz hasonlóan teszttel zárulnak az együtt töltött napok, ezt kiértékelve oklevéllel jutalmazzák a foglalkozások résztvevőit. Nem csak a papír számít: a legfontosabb, hogy akik azelőtt az ábécénket sem ismerték, a tábor után gond nélkül kikérhetnek egy gombóc fagyit. Az itt megismert barátokkal és tanárokkal úgyszintén tarthatják a kapcsolatot, szóval a programsorozat után sem esnek ki a ritmusból. Mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert – az alapokat pedig a PEOPLE TEAM adja. Innen érhető el a jelentkezési lap.