A PEOPLE TEAM kecskeméti gyerektáborában turnusonként több mint 400 gyerek nyaral és tanul egyszerre. A fergeteges társaság garantált, a gyerekfesztivál egy percre sem hagyja unatkozni a résztvevőket. A 7–17 éves táborozók 17 szekcióba jelentkezhetnek. A választható témák szinte az összes tudományos és művészeti ágat felölelik. A jelentkezéskor többek között megjelölhetők az angol nyelv, számítástechnika és a természettudományok. Akinek a művészetekhez van kedve, részt vehet a fotósok, a kézművesek, színészek munkájában vagy a táncszekcióban.

 

Igazi közösség

A közösségi élményt nem csak a délelőtti órák csoportmunkái adják. A délutáni és esti szabadidős programokat minden kurzus résztvevőjének közösen kínálják. A gyerekeket különböző színű csapatokra osztják, amelyek a turnus végéig versenyeznek egymással. A csoportokat színes kendőkkel különböztetik meg egymástól. A fő cél, hogy elnyerjék a tábori kupát. A mókusok (programszervezők) gondoskodnak arról, hogy mindenki megtalálja a helyét a csapatban és a közösség aktív tagja legyen. Közösségformáló ereje van a tábortáncnak, amelyet már az első napon mindenki megtanul.

Tanárok és mókusok

A táboroztatók két nagy csoportra oszthatók: szaktanárok és programszervezők; az utóbbiakat a táboron belül „mókusoknak” hívják. Hogy miért? Vicces történet: a táborszervezők sok-sok évvel ezelőtt apróhirdetést adtak fel, amelyben nyári táborba kerestek animátorokat és mókamestereket. Nem hittek a szemüknek, amikor a szövegben meglátták a „mókusmesterek” kifejezést. A mókamestereket azóta is mókusnak hívják, és kijelenthető, hogy mesterei a mókázásnak.

Állj át a „sötét” oldalra!

Ha elmúltál 17 éves, és úgy érzed, hogy túlkoros vagy a táborozói léthez, akkor sem kell elhagynod a PEOPLE TEAM közösségét. Jelentkezhetsz „kismókusnak”. A kismókus csak azért kicsi, mert még fiatal, és nem rendelkezik olyan tapasztalattal, mint idősebb, kipróbáltabb társai. Nem egyszerű egy 500 fős táborban olyan programot szervezni, amelyet nagyjából mindenki szeret. A mókusok és a kismókusok szervezési feladataik mellett gondoskodnak a tábor tisztaságáról, ügyelnek a trambulinnál, ételt osztanak, és ha megérkezik egy teherautónyi üdítő, azt is le kell pakolniuk. A kismókusok képességeik és erejükhöz mérten kiveszik a részüket a szervezési és ellátási feladatokból. A 8-9 éves kisgyerekekkel már ők is tudnak játszani, az esti programokon állomást vállalnak, beöltöznek koboldnak, varázslónak, de akár adóellenőrnek is. Ha táncolni kell, a színpadon ropják, de mosogatnak, felszolgálnak és takarítanak is.

Vigyázat, mély víz!

Az elmúlt több mint 30 év legnagyobb előnye, hogy felnőtt egy olyan generáció, aki maga is táborozó volt már a PEOPLE TEAM táboraiban. Ők a leglelkesebbek és a legelkötelezettebbek a tábor ügye iránt. Tapasztaltak, hiszen gyerekként maguk is részt vettek a programokban. Persze sokukat sokkhatásként éri, amikor átkerülnek a másik oldalra. Megtapasztalják, hogy mennyi munka van egy szolgáltatóház vagy egy kincskeresés megszervezésében és lebonyolításában. Reggeltől estig mindenki szolgálatban van, hiszen egy gyerektáborban mindig adódnak váratlan helyzetek, amikor nagyon gyorsan kell reagálni. 100 főre számítottak, de 150-en akarnak strandra menni? Sebaj, villámgyorsan kell még 10 fő önkéntes, aki a pihenőidejét beáldozva elkíséri a gyerekeket. A feladat óriási, de senki nem érkezik felkészületlenül táboroztatni.

Tréning és gyakorlat

A tanárnak, mókusnak és kismókusnak jelentkezőket több napos tréning várja. Ezen az eseményen részt vesznek a régiek és az újonnan jelentkezők is. Ezt az eseményt a táborhelyen tartják, így mindenki megismerheti a helyszínt. A résztvevők egy hétvége alatt „eljátsszák a tábort”. A leendő táboroztatókat csapatokra osztják és egymással versenyeztetik, mint a gyerekeket. Csak a gyakorlatban derül ki, hogy ki az, aki alkalmas egy gyerekfesztivál megszervezésére. Kinek mi az erőssége, milyen feladatra lehet beosztani. Van, aki nem szeret a gyerekcsapatokkal futni, lelkesíteni, nincs akkora hangja. Viszont profin műveli az adminisztrációt, a szobaosztást és ez egyéb háttérmunkát. Az orvosok elsősegély-tanfolyamot tartanak. Szituációs játékok segítségével mindenki megismerheti a tábor szabályait, és kipróbálhatja, ő hogyan viselkedne egy gyakran előforduló helyzetben. A tréning célja, hogy mindenki elmondhassa és bemutathassa, hogy mire alkalmas. Az igazi erőpróba úgyis az lesz, amikor megérkezik 400 gyerek a táborba. Alaposan felkészülve sokkal könnyebb elérni, hogy minden táborozónak és táboroztatónak feledhetetlen legyen a nyara.