„Az egyetlen dolog, ami közted és az álmaid között áll, az az ostoba történet, amit saját magadnak mesélsz arról, hogy miért vagy képtelen elérni őket” – mondja A Wall Street farkasa című alkotás főszereplője. Tudod, ez az a film, amiben a Leonardo DiCaprio által alakított karakter, Jordan Belfort becsületes tőzsdeügynökből egy nagymenő brókercég tulajdonosává avanzsált. Nem kell ahhoz svindlerkedned, hogy sikeres legyél az életben, de amennyiben már most tudod, hogy egyszer szeretnél saját céget vezetni, nem árt, ha a felsőfokú tanulmányaid megkezdése előtt megismered a gazdasági alapfogalmakat, illetve meghallgatsz néhány tapasztalt vállalkozót arról, ők hogyan csinálták meg a szerencséjüket. Alkotóműhely-szerű közegre és brainstormingolásra vágysz? A PEOPLE TEAM nyári gazdasági táborában megtalálod a számításaidat!

 

Idén így zajlott le

A PT 2021-es kecskeméti pénzmágusképzője a következőképpen működött: a tíz fő alatti csoport minden tagja írt egy pénzügyi személyiségtesztet, aztán terítékre került Magyarország költségvetése. Az összes diákra jutott annyi idő és figyelem, hogy senkiben se maradjon megválaszolatlan kérdés, és a srácok felszabadultan, bátran fordulhattak a tábori szekciókoordinátoron kívül a vendégelőadókhoz, akik között startupok alapítói és közgazdászhallgatók is megtalálhatók voltak. A BRÓKEREK ÉS TŐZSDECÁPÁK témacsomag idén a Magyar Nemzeti Bank nagylelkű támogatásának köszönhetően valósult meg, az egyhetes turnus alatt pedig a táborlakók tisztába kerültek mindazzal, ami segíthet megérteni a gazdasági kérdéseket és a vállalkozások működését.

Középpontban a pénz

A reggeltől kora délutánig tartó tematikus foglalkozások három főtéma köré szerveződtek. Először is a tizenévesek a gazdasággal kapcsolatos alapfogalmakat taglalták (például portfólió, részvény, diverzifikáció, kockázat, kamat). Ezután vállalkozásokat vizsgáltak meg, először csak elemezve azokat, majd startupötleteiket is megoszthatták a vendégekkel, akik jól menő cégek tulajdonosai voltak. Átvették egy saját vállalkozás alapításának legfontosabb lépéseit, potenciális kockázatait, valamint a finanszírozási lehetőségeket. A fókusz később a fenntartható pénzügyekre helyeződött, mivel a táborszervezők fontosnak tartották, hogy a diákok szembesüljenek a természet és a pénzügyek együttélésének ellentmondásaival.

Könnyed, de velős

A témafoglalkozások időnként filmnézéssel egészültek ki, így az is tudomást szerezhetett a kereslet és a kínálat összefüggéséről, aki korábban nem ismerte a fent említett mozi „Add el nekem ezt a tollat!” felszólítását. A könnyen érthetőség az órák egészére jellemző volt, akár a gazdasági világválság okait tárgyalták ki a fiatalok, akár befektetésekről értekeztek. A délután folyamán pedig mindenki mehetett a tábor területén (NJE Homokbányai Kollégium) belül, amerre látott: volt lehetőség más témákhoz kapcsolódó workshopokba belehallgatni, kézműveskedni, táncolni, focizni, strandolni, vagy végigkóstolni az éjjel-nappal elérhető büfé- és gyümölcskínálatot. A programsorozatra bentlakásos és bejárós verzióban is érkezhettek a 7–17 év közöttiek, akik körülbelül 30 tematikus tábor közül választhattak a jelentkezési lapon. Akadt olyan is, akinek annyira megtetszett az egyik turnus, hogy a szüleivel történt konzultáció után maradt még egy hetet, és akkor teljesen más topikra járt. Egy biztos: érkezzen valaki, mondjuk, a színházi vagy az angoltáborba, netalán dróntáborba vagy a pénzmágusképzőbe, a PEOPLE TEAM az összes résztvevőnek egyformán remek szórakozást és életre szóló élményt kínál immáron 31. éve. Ide klikkelve lehet bővebben olvasni a gyerekparadicsomról, továbbá a jövő évi nyári táborokra előregisztrálni.