A Föld napja alkalmából különféle eseményeket tartanak világszerte, amelyekkel felhívják a figyelmet a környezet megóvására. Magyarországon 1990-ben csatlakoztunk először a mozgalomhoz.

A Google 2013-tól csaknem minden évben egy-egy animált logóval emlékeztet a Föld napjára, amelyhez 2018-ban például egy üzenet is tartozott, amelyen Jane Goodall, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója beszélt. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ” volt. Idén a fák kapták a főszerepet az Earth Day 2021 Doodle-ben.

 

A környezetpusztítást és az emberi kultúra hanyatlását mindennap tapasztaljuk. Már nem szükséges cáfolhatatlan tényekkel, tudományosan megalapozott mérésekkel bizonyítani a környezetszennyezést, elég ha körülnézünk: a baj világméretű. A környezet romlását csak tetézi az emberi kapcsolatok megromlása: „Nincs időnk egymásnak segíteni, mert pénzt kell keresnünk” – hárítunk, ha szóba kerül a téma.

Képzeljünk el egy olyan jövőt, amelyben mindenki harmóniában él a környezetével, nem okoz kárt sem lokálisan, sem globálisan. Igényeit úgy elégíti ki, hogy azzal nem csökkenti az eljövendő generációk esélyeit, akiknek ennek következtében ugyanolyan igényeik és lehetőségeik lehetnek, mint ez előző generációknak.

Ennek megvalósítását támogatja a következő 13 pont (Kiss Ferenc nyomán):

1) A különböző forrásokat hatékonyan használjuk, és a hulladékok mennyiségét a lehető legkisebbre csökkentjük újrahasználat és újrahasznosítás által.

2) A környezetszennyezést olyan mértékűre csökkentjük, hogy az már nem káros az élő szervezetekre.

3) A természetet védjük, sokféleségét nagyra értékeljük.

4) Amennyire lehetséges, a helyi igényeket helyi forrásokból elégítjük ki.

5) Mindenkinek lehetősége van elfogatható életkörülmények között élni, elérhető áron közlekedni, tiszta vízhez, megfelelő mennyiségű élelemhez és lakhatáshoz jutni.

6) Mindenkinek lehetősége van elfogadható munkához jutni, amelyet egy sokszínű gazdaság biztosít. Egyenlő munkáért lehetőleg egyenlő fizetség jár – ugyanakkor értékes az önkéntes, egymásért vagy közösségért végzett munka is.

7) Az emberek egészségét elsősorban tiszta és stresszmentes környezetük biztosítja. Az egészségügyi ellátás feladata a megelőzés is, nem csupán a betegségek kezelése.

8) Miközben az emberek hozzájutnak a szolgáltatásokhoz és a javakhoz, nem okoznak kárt mások és környezetük számára.

9) Az emberek félelem nélkül a közösségükben, és nem tartanak a bűnözéstől, a személyes agressziótól, egyenlőtlen versenyhelyzetektől, a nemi és származás szerinti megkülönböztetéstől.

10) Mindenki hozzájuthat a különböző információkhoz és tudáshoz annak érdekében, hogy teljes értékű embernek érezze magát a társadalomban.

11) Valamilyen szinten mindenkinek lehetősége van arra, hogy részt vegyen a döntéshozatalban.

12) Mindenkinek lehetősége van művelődésre, pihenésre, szórakozásra.

13) A közösségek „emberléptékű” településeken élnek, ahol a sokféleséget és változatosságot sokra tartják. A dolgok használati és pénzben kifejezett értékén túl nagyra értékelik azok szépségét és harmóniáját.

A tömegeket megszólító kezdeményezések is kicsiben, az egyes emberek gondolataiban fogalmazódnak meg először. Ha neked is fontos a jövő, terjeszd ismerőseid között az ismereteidet és a meggyőződésedet a környezetről és a Földről, mert a csekélynek tűnő tettek is milliószorosan hatványozódnak! A hálózatkutatók szerint 6-8 telefonhívással bárki elérhető vagy megszólítható, tehát nem reménytelen a helyzet. És „csupán” 7,5 milliárd ember él a bolygónkon.

Ha szeretnél tüzetesebben foglalkozni a természet, az állat- és növényvilág vagy a környezetvédelem témájával azért, mert mostanában döbbentél rá milyen rendkívüli feladatok várnak ránk, emberekre a közeljövőben, vagy mert évek óta lelkes és eltántoríthatatlan természetvédőként működsz, akkor ajánlunk neked egy nagyszerű nyári programot: a PEOPLE TEAM több mint 3 évtizede megrendezi minden júliusban és augusztusban a 7–17 évesek táborfesztiválját, amelyben kiemelt szerepet kap az élővilág és a környezettudatosság.

A KUTATÓK + KALANDOROK csoportban mindenekelőtt a zöld táborban (kattints ide a részletekért) lesz a helyed. Workshopok, növények és állatok, antropológia, földrészek, csillagok és bolygók, valamint kitűnő társak várnak. Kerülj közelebb az anyaföldhöz a következő turnusok valamelyikén: július 25–31., augusztus 1–7., augusztus 8–14. A jelentkezési lapot ide kattintva éred el.