Elérkezettnek látjátok az időt, hogy a gyerkőc idén nyáron egy hetet a családtól külön töltsön egy táborban? Fontos, hogy az első bentlakásos tábort megfelelő felkészülés előzze meg, hogy a táborozás kellemes emlék maradjon. Ha az első alkalom jól sikerül, igazi táborozóbajnokká fog válni a csemete. Íme, néhány jó tanács a felkészüléshez:

 

Társaságban könnyebb

Fogjatok össze osztálytársakkal vagy rokon gyerekkel, és válasszatok közös turnust. Ha nem is ugyanazt a témát választják, attól még lakhatnak egy szobában, és a szabadidős programokon is közösen vehetnek részt. Ha van a táborban legalább egy ismerős arc, akkor sokkal szívesebben vállalják be a gyerekek a szülőmentes kalandot.

Légy derűlátó!

Mindig úgy beszélj a táborról, hogy a mondandód bizakodó kicsengést kapjon, különben a te izgatottságod átragad a gyerekre. Tudasd vele, mennyire büszke vagy rá, hogy ő már igazi nagyfiú/nagylány, aki táborba készül. Beszélj a programokról, az ottani klassz lehetőségekről. Elevenítsd fel a saját táboros élményeidet, és mesélj neki vicces történeteket.

Lepd meg!

Vásároljatok valami újat a táborra, amit először ott használ majd. Lehet ez hátizsák vagy zseblámpa, a lényeg, hogy kapcsolódjon az utazáshoz. Javasolt olyan dolgot beszerezni, ami később is hasznos. Szükségtelen drága holmikat magával vinni, de egy-egy apró, hasznos eszköz megerősítheti a gyerkőcben a felelősség élményét is: lesz nála valami, amire oda kell figyelnie.

Hagyd nyaralni!

A tábor a táborozóknak kikapcsolódás – legyen az a szülőknek is! Te is jól tudod: számít, ha nem lógsz állandóan a mobilodon, és nem hívogatod minden apróság miatt. A telefonbeszélgetések alkalmával tanácsos okosan kicselezni a honvágyról vagy a hiányról szóló mondatokat. A táborozás napjaiban mindkettőtöknek az az elsődleges feladata, hogy a gyerek élményeire összpontosítsatok. A honvágy – főleg a kisebbeknél – megszokott érzés. A jó táborvezetők és animátorok pedig eredményesen közreműködnek ennek leküzdésében. Ha üzensz, az legyen pozitív tartalmú! Egy-két mondat arról, hogy otthon minden oké, aztán egy kis patronáló biztatás, hogy gyűjtsön még több tuti emléket a táborban, hiszen azokat fogja majd megosztani az egész családdal, amikor hazaérkezik.