Egyre több család tervezi a nyaralást. A nyári hónapok alatt nem csak a családi vakáció az egyetlen program. Sok családban valós igényként merül fel, hogy a szülők is elutazzanak kettesben valahova. A gyerekeket általában a nagyszülőknél helyezik el, de egyre többen választják a táborozást.

 

Megtartani

Tavaly oltóanyag hiányában is engedélyezték a nyári táborok megtartását. Idén nyárra viszont a lakosság jó részét sikerül majd immunizálni. Ennek fényében a szektor szereplői bizakodva néznek a 2021-es szezon elé. Jó részük már meghirdette a turnusok időpontjait, megindultak a jelentkezések is.

Felkészülni

A korlátozó intézkedések részleges feloldása az előfoglalási kedvet is nagyban javítja. A szülők egy része már most leköti a turnusokat. A táborszervezők visszafizetési garanciával ösztönzik az előfoglalásokat. Az igazi roham azonban a sport- és kulturális szektor újranyitásakor várható. Elképzelhető, hogy sok tábor a teljes nyitásig megtelik.

Válogatni

A napközis táborok mellett egyre kedveltebbek a bentlakásos, szakfoglalkozásokat kínáló táborok. Akár már 7 éves kortól is eltölthetnek a gyerekek egy-egy hetet a szüleik nélkül. A felsőtagozatos és középiskolás korosztály viszont szívesen választja a többhetes, intenzív képzést nyújtó kurzusokat. Még mindig az idegen nyelveket, a legkülönbözőbb sportokat és a számítástechnikát – vagy ezek kombinációját – kínáló táborok a legnépszerűbbek.

Kiszámolni

Ez a nyaralási forma nem olcsó (bár minden viszonylagos), ám nagyban megkönnyíti a szülők helyzetét, hogy a táborszervezők jó része elfogadja a SZÉP-kártyát is. Az év közben felgyülemlett összeg nagy segítséget jelent a többgyermekes családoknak.

Megszervezni

Az utóbbi években sok gyerek jutott el külföldi nyelvi és sporttáborokba, ahol anyanyelvi környezetben tölthette a szünidőt. Ez a trend csökkenni látszik, hiszen a határok megnyitása még jó ideig bizonytalan lesz. A családok óvatosak, a biztonságos vakáció nagyban felértékelődött. Ennek érdekében a belföldi táborszervezők is minden elkövetnek: a biztonsági intézkedéseket teljes nyitás esetén is fenntartják.