Mi vár rád a PT színjátszó táborában? Fejlődés, SZFE-s egyetemista tanárok és színház minden mennyiségben.

„Mi a színház? Egyfajta kibernetikai gép. Nyugalmi állapotában ez a gép a függöny mögött rejtőzik. De mihelyt felfedik, hozzálát, hogy bizonyos számú üzenetet küldjön számunkra. Ezeknek az üzeneteknek az a különös tulajdonsága, hogy szimultánok, és ugyanakkor különböző ritmusúak; az előadás egy bizonyos pontján egy időben hat vagy hét információt kapunk (ezek: a díszlet, a ruhák, a megvilágítás, a színészek helye, mozdulatai, arcjátéka, szavai), de ezen információk közül egyesek megmaradnak, tartósak (például a díszlet), míg mások változnak (a szavak, a mozdulatok); tehát így valódi információs polifóniával állunk szemben, és ez az, amit színpadi hatásnak nevezünk: a jelek egy bizonyos sűrűsége.” – írta Roland Barthes francia filozófus-kritikus.

 

Ismerd meg a színház világát!

Egyszerűbben meg tudnád magyarázni, mit jelent számodra a színház? Vagy úgy vagy vele, hogy nem elemezni kell, hanem művelni? Akkor mutasd meg, mire vagy képes a PEOPLE TEAM színjátszó táborában! 2021-ben is két turnusban (a másodikban és a harmadikban), azaz két teljes héten át vár július végén és augusztus elején a harmincéves PT színészképzője. Ha imádod a drámát, netalán minden vágyad bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, akkor vedd jelnek ezt a cikket; ne tespedj nyáron, hanem gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Olyanok, mint te

A táborban fiatal egyetemista oktatók fogják egyengetni utadat. A generációs szakadék hiánya pozitívan hat kapcsolatotokra: nem kell attól tartanod, hogy nem értitek meg egymást. Kádár Kinga és Ujvári Bors, az SZFE harmadéves színművészszakos hallgatói pontosan tudják, mire gondolsz, mit élsz át nap mint nap – idén ők hívnak intenzív alkotómunkára téged. Hassatok együtt mások érzéseire. Találd meg a hozzád illő szerepet, és ismerd meg ezt a különleges világot. Állítsatok színpadra egy aktuális darabot, hozzátok létre egyedi világotokat, és kapj rá az ízére, milyen érzés más bőrébe bújni. A legfontosabb, hogy bízz magadban. Miután rátalálsz a hangodra, le sem akarsz majd jönni a pódiumról. Ennek természetesen előbb-utóbb meg kell történnie, de ne aggódj, jövőre ismét találkozunk. Ám most irány a PT tábora!