Minden erről szól hónapok óta: vírus, maszk, online oktatás, vissza a suliba, el a suliból… Nem csoda, hogy már ennyire várjuk a végét. Anyu is, apu is, a nagyiék is. De persze leginkább az a 723 ezer magyar általános iskolás és 496 ezer középiskolás, akik olyan hektikus iskolaéven vannak túl, amilyenre évtizedek óta nem volt példa.

 

A gyerekek és a fiatalok vágynak a barátokra, a bulikra, a felszabadultság érzésére, hogy végre együtt lehessenek azokkal, akikkel leginkább szeretnek időt tölteni. Már most érdemes elkezdni összerakni a vakációs terveket: ha időben választunk, az meghálálja magát.

Nem kérdés, hogy júliusban és augusztusban rengetegen a nyári táborozás mellett teszik majd le a voksukat. Biztosan akadnak szép számmal olyanok is, akik csak augusztus legvégén tűnnek fel újra a szülői házban, mert az egész vakációt táborokban töltik. Csak támogatni tudjuk a döntésüket! Hajrá, táborok, hajrá, táborozás!

Még hónapok vannak hátra a nyári gyerektáborok első napjáig, de terveket szövögetve is lehetsz jó fej nagytestvér: kezdeményezz! A minap elkezdődött tavaszi szünetben kipróbálhatsz a kistesókkal néhány olyan elfoglaltságot, amelyben később akár minden családtag örömét leli legalább néhány percre vagy órára. A változatosság fontos, így érdemes többféle lehetőséget is felkínálni a kisebbeknek.

Kézművesek

Agyagozás, gyöngyfűzés, origami, festés, fényképezés… Ezek az örökzöld programok sohasem mennek ki a divatból, ráadásul szinte minden gyerek lelkesedik legalább az egyikért. Vágjatok bele!

Szakácsok és cukrászok

Nem csak felnőtteknek, de már minden korosztálynak elérhető egypár „főzőtanfolyam” vagy főzéshez kapcsolódó program, amelyeken kicsik és nagyok is részt vehetnek akár a barátaikkal együtt. Ha ezek most szünetelnek is, az otthoni sütés-főzés is szuper opció, főleg, ha egy-két ötletes, ám egyszerű fogást vagy díszítést is kifundátok. Kötényeket fel!

Bringafesztivál

A „biciklifesztivál” lényege a következő: a srácok díszítsék fel a bicajokat, hívják össze a haverokat és a közelben lakó ismerősöket, s már indulhat is a közös vidám kerekezés. Törekedjetek minél kreatívabb dekorációk összeállítására! Mehet a verseny és a szurkolás is. A filléres, mégis ötletes megoldások viszik majd a pálmát. Nyeregbe!

Akadályok

Ha nem is a kertben, egy parkban vagy játszótéren is kialakíthattok ötletes akadálypályákat. A lényeg a hájp és a fantáziadús eszközök bevetése. Nyomás!

Vándorok

Egy kellemes séta az erdőben vagy a mezőn bármilyen életkorban üdítő kikapcsolódás. A tanulmányozhatjátok az élővilág sokszínűségét, s ezáltal nem csupán a szabadban tartózkodtok, de rengeteg újdonsággal is találkoztok majd. Elő a kirándulócipőkkel!

A lista végteleníthető tetszés szerint. Mozogjatok, lelkesedjetek, legyetek együtt sokat!