Amikor is le kell kötnie csemetéjét legalább tíz hétig, hiszen a június részben, a július és az augusztus viszont teljesen iskolamentes időszak. Persze fontos, hogy olyan programokat találjunk a gyerek számára, amelyek érdeklik is, és amelyeket cikinek sem tart. Nem egyszerű a feladat, ám nem megoldhatatlan! Most figyelj!

 

Ti és a Netflix

Több hétre való közös élmény- és vitaalapot kínálhatnak az izgalmas sorozatok. A Netflixen megannyi témában találsz érdekfeszítő anyagot. Tanácsos előzetesen neked is végigpörgetni a fontosabb részeket. Az egyes epizódok között érdemes leülni és együtt átbeszélni, kinek mi miért tetszett, mi nem.

Mi a Stranger Things misztikus sorozatot ajánljunk – szigorúan angol nyelven és magyar (vagy a angol) felirattal. Akkor is, ha már látta valaki a családból! Megunhatatlan. Az eredeti szinkron kitűnő – és nyelvgyakorlásnak sem utolsó. A sztori egy kisvárosban, Hawkinsban játszódik, ahol a közösség nyugodt életét felborítja a tizenkét éves Will eltűnése. A fiút haverjai (Lucas, Mike és Dustin), valamint a családja és a helyi rendőrfőnök is keresik, ám eredménytelenül. A történetben megjelenik egy hallgatag, furcsa, névtelen kislány is, aki felforgatja a három jóbarát életét. A srácok által Eleven (Tizenegy) névre keresztelt titokzatos lány különleges képességekkel is bír, s ez segíthet megtalálni Willt, ám a szálakat valami nagyobb erő mozgatja – egyre több a rejtély Hawkinsban.

A sorozat a néha hátborzongató történet ellenére 13-16 évesek számára simán nézhető – érdemes is ezt választani: sok mindent tanít a baráti összetartásról, a család fontosságáról és az élet kemény dolgairól is.

Ti és a könyvek

A kötelező olvasmányokon kívül is van élet, sőt! A kötelezőkön túl fontos, hogy olyan regényeket olvassanak a gyerekek, amelyek hozzájuk szólnak és lekötik őket. Szintén a 14-16 éveseknek ajánljuk Christelle Dabos A tél jegyesei köteteit. Ez a különleges fantasy szórakoztató és izgalmas, ráadásul már három része megjelent magyarul.

A történet főszereplője Ophélia Animából, ahol az emberek képesek kommunikálni a tárgyakkal, amelyeknek lelkük van. Ophélia tükrökön keresztül közlekedik a világában, ám egy nap el kell hagynia otthonát, mert feleségül adják Thorhoz, északról. A lány új otthonában nagyon vigyáznia kell, mert a Délibábosok udvarában semmi sem az, aminek látszik. Ophélia kevés bizalmasra számíthat, és a férfi, akinek kiszemelték, sem foglalkozik vele. Persze az intrikák és az új családjának helyzete nem egyszerű, jóllehet az okos lány mindent megtesz, hogy megtalálja a helyes utat.

A tél jegyesei a maga majdnem 600 oldalával ígéretes regény – a lányokat és a fiúkat is garantáltan leköti a vakáció eseménytelenebb napjaiban. Add bátran a kezükbe a könyvet és a folytatásokat!

Tábor és fényképek

Nincs olyan kamasz, akinek ne lennének fotós ambíciói. Ha azt látod, hogy a gyereked szívesen készít felvételeket a környezetéről, a társairól vagy akár magáról, akkor 2021-ben küldd el a PEOPLE TEAM fotóstáborába, hogy kibontakoztathassa a kreativitását. A fotóstábor nagyszerű választás lehet kezdőknek is: itt szakemberek segítségével tudják elsajátítani a különböző nézőpontokat, technikákat, a fényképezés történeti és gyakorlati alapjait, és még saját kiállítást is szerveznek a tábor végén.