A nyár kitűnő időszak a gyerekek számára, hiszen sok új élménnyel gazdagodhatnak, amelyeknek nagy részét a jó és megbízható táborok képezik.

Egy nagyszerű nyári tábor nélkülözhetetlen a gyerekeknek, hiszen ott rengeteg új, felejthetetlen élményt és emléket lehet szerezni. Nemcsak friss barátságok köttetnek itt, és nemcsak a tanulás tekinthető a legnagyobb haszonnak, hanem a tábor komplex eszmei értéke is, amelyből minden gyerek csak profitálhat.

 

Ezek a táborok olyan szórakoztató, vidám programokkal kényeztetik a táborozókat. Nem véletlenül mondják, hogy a nyári táborok életre nevelnek, sok-sok új leckére megtanítanak – mindemellett pedig egy-egy program olyan készségeket fejleszt, amelyek gyümölcsözőek lehetnek a fiatalok jövőjére nézve is.

Tapasztalat

A nyári táborok egy harmadik dimenzióba varázsolják a srácokat. Az eltérés a megszokottól elősegíti a komfortzónából való kilépést, ezáltal az új benyomások támogatják az önállósodás folyamatát. Nemcsak az egyéni készségeket fejlesztik: az egész tábor óriási csapatmunka. Ezt a tanulási folyamatot nem lehet elég korán elkezdeni.

 

Kapcsolat

Egy tábor új barátságok kialakítására ad lehetőséget, így minden gyerek nagyban fejlesztheti szociális képességeit. Ez nemcsak az ismerkedést jelenti, hanem például a meglévő barátságok ápolását és fenntartását is. Különösen alkalmasak erre az ottalvós táborok, hiszen olyankor nem „menekülhet” senki sem a napközbeni drámák és összeveszések elől azáltal, hogy hazaviszik. Ilyenkor igenis mindenkinek saját magának kell megoldani az esetleges problémákat – persze mindezt felnőttek konfliktuskezelési tanácsaival és segítségével.

Különbözőség

A kapcsolatok kialakítása és fenntartása érdekében elengedhetetlen a másság és a különbözőség el- és befogadása. A nyári táborokban általában különféle háttérrel és körülményekből érkező gyerekekkel találkozhatunk, és valóban kiütközhetnek az ebből fakadó nézetkülönbségek vagy a kiugró kontrasztok. Ebből a szempontból is szuper dolog egy nyári tábor, ugyanis a gyerekek itt az egyéni és csapatmunka gyakorlásából tanulhatják meg legkönnyebben az elfogadás művészetét.

Szabadság

Sok természetközpontú tábor közül válogathatunk, ám még azok a táborszervezők is odafigyelnek a szabad levegőn töltött órák beiktatására, akik nem vándortábort vagy sátortábort működtetnek. Az oktatási programokon kívül a játék és a tevékenységek nagy része kint, legideálisabb esetben a természet lágy ölén zajlik.

Gyerekek gyerekekkel

Az iskola és a szülőkkel töltött hétköznapok nem mindig adnak lehetőséget a gyermeki én kiteljesedésére. Ez a választás nemcsak a gyerekeknek szóló programok tekintetében üdvözítő, hanem azért is, mert a srácok mindezeket a szuper élményeket kortársaikkal együtt élhetik át.